Særudstilling: Sophus Black - Made in China

Foto: Marstal Søfartsmuseum
Begivenheder
Begivenheder
Kina-farer, telegrafbestyrer i Det Store Nordiske Telegraf-Selskab, mangeårigt medlem af Eventyrernes Klub og en af vor største samlere af kinesisk kulturarv og kunst.
Adresse

Prinsensgade 1

5960 Marstal

Kontakt

E-mail:info@marmus.dk

Telefon:62 53 23 31

fax:62 53 31 66

Sophus Marius Black, født 2. maj 1882 i Marstal, var en dansk telegrafbestyrer, kunstsamler og medlem af Eventyrernes Klub. 

Sophus Black blev efter sin eksamen i 1900 ansat i Det Store Nordiske Telegraf-selskab og umiddelbart derefter blev han udstationeret i London. Derefter fulgte hele 29 år (fra 1902 til 1931), stationeret i Kina. Først i Shanghai, så fra 1907 i Peking, hvor han fra 1919 fungerede som leder af blandt andet selskabets station i Hongkong.

Sophus Black blev tidligt optaget af kinesisk kultur. Han lærte sproget, levede efter skikkene i landet, forstod og respekterede kinesisk mentalitet og begyndte at samle på fremtrædende kinesisk kunst og antikviteter. I 1915 giftede han sig med Minna Dich, som var guldsmed. Sammen samlede de kinesisk kunst og antikviteter og da de vendte tilbage til Danmark i 1931, donerede han mange stykker fra sin kunstsamling til Nationalmuseet. 

Andre af Sophus Blacks hjembragte kunstgenstande har i nyere tid slået rekorder på auktionshusene. i 2014 blev en forgyldt Buddha figur solgt på auktion for hele 13,6 millioner kroner.

Udstillingen er en sœr-udstilling, primœrt med smukke fotografier (1902-1931), fra Sophus Blacks arkiv og flere andre telegrafisters, fra hans samtid, som har tilknytning til sœrligt Marstal, Ærø, det Sydfynske Øhav og helt ud til Kina.

Mange af disse fotografier har aldrig tidligere vœret prœsenteret i udstillingssammenhœng og nogle først for nylig dukket op i seneste forskning.
Derudover prœsenteres genstande fra flere private samlinger, sœrligt herunder fra familien Black og GN Store Nord (tidligere Store Nordiske), samt nyfundne overraskelser udlånt bla. af det Kgl. Teater, Rigsarkivet med flere.

En bog om Sophus Blacks liv og færden udarbejdet af historikeren Karsten Hermansen blev udgivet af Marstal Søfartsmuseum efteråret 2015. Titlen er "Den danske Darduse".

Adresse

Prinsensgade 1

5960 Marstal

Åbningstider

13 Jun 20 / 15 Aug 20

MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredagLørdagSøndag

09:00 - 17:00

Måske også interessant for dig:

Sidst opdateret af
Ærø Turistbureau