Tykke Ærø Pandekager

De er tykke, luftige og stegt i masser af fedt, de ærøske pandekager – og de smager himmelsk

’Løvtens Paa’kar’ hedder de på ærøsk – gærpandekager, der løfter sig

Traditionerne omkring pandekagerne er mange, opskrifterne varierer og tilbehøret er svært at blive enige om. Ærø Pandekager er en ærøsk specialitet efter en gammel originalopskrift. De ligner klatkager, men er meget sprøde, lækre og luftige – en særdeles delikat egnsret!

På Ærø serveres de ofte til byfester og markeder, men som regel kan du også få dem serveret på flere af øens spisesteder

Her er en opskrift på tykke, ærøske pandekager til vinterdagenes lækkersult

Ingredienserne:

5-6 dl. mælk
25 g. gær
500 g. hvedemel
1 strøgen tsk. salt
6 æg
1 kg. svinefedt til bagning
Tykke Ærø pandekager - 'Løvtens Paa'kar' - Foto Bjørg Kiær

Løvtens Paa’kar

Fremgangsmåden:

Mælken lunes og gæren opløses heri.

Æggene deles og æggeblommerne tilsættes én ad gangen.

Mel og salt blandes i.

Æggehviderne piskes stive og vendes forsigtigt i massen.

Dejen stilles lunt og hæver nu 1 time, med et rent viskestykke over. Husk at bruge en stor skål.

 

Bagningen:

Panden skal være jævnt fuld af fedt og der bages ved god varme.

Der sættes 3 stk. på panden ad gangen. Benyt en mellemstor dyb grydeske og bag til de er gyldenbrune på begge sider.

De lægges derefter på fedtsugende papir.

Kan serveres med f.eks. æble-, rarbarber- eller stikkelsbærkompot eller syltetøj.

 

Da vi spurgte folk på på Facebook, hvad deres forhold til tykke, ærøske pandekager er, fik vi bl.a. følgende svar:

“Jeg spiser dem lige netop lune og med brombær, hvis ideelt” – Inge

“Længes lige pludselig efter Ærø, kan både dufte og smage pandekagerne ( f.eks. Til sommerfest på torvet i Ærøskøbing )” – Judith

“Mums, hvor har jeg spist mange af dem. Eneste tidspunkt, der ryger pandekager ned.” – Tanja 

Som barn fik vi dem også med syltede kræger, herligt” – Kirsten

“Uhm, med sirup – lavet af Tinne, Kathrine Hansen, Ommel.” – Zita

“Vi fik dem til aftensmad igår – min mors familie er fra Ærø” – Sanne 

“For mange aar siden tykke pandekager, de er dejlige stikkelsbaer.” – Eva

“Kender dem godt dem laver min svigerdatter som kommer fra Ærø.” – Hanne

 

Mangler du en gaveidé?

Pund til pund - Løvtens paa'kar - forside

Vi anbefaler Inger Randrups egnskogebog:

‘PUND TIL PUND – LØVTENS PAA’KAR OG ANDET GODT’
– med opskrifter på gamle retter, bl.a tykke, ærøske pandekager og Ærø æbleskiver med sveske.

Kogebogen kan bestilles her eller her – eller kig forbi museerne på Ærø, hvor der også findes mange andre spændende bøger.

 

Tykke ærøske pandekager - Foto Bjørg Kiær

Del denne side

Opdateret af:

Ærø Turistbureau akv@arre.dk
 

Kontakt

Adresse

5970 Ærøskøbing