Gå til indhold
©  Foto:

Fastelavn og Helligtrekonger på Ærø

Fastelavn og Helligtrekonger er en traditionsrig tid på Ærø.

Fastelavn er stort på Ærø - for både store og små. På hele øen kan man om dagen møde udklædte børn, der går rundt og rasler. I Ærøskøbing mødes børnene desuden tidligt om morgenen og vækker byen med en masse larm - man slutter af hos bageren, som byder på friske Hetvier, en slags fastelavnsbolle, som stammer fra Sønderjylland og som stadig sælges på Ærø.

Er du i byen på Ærø om aftenen fastelavnsmandag, eller er du blevet inviteret indenfor hos nogle lokale, der er med på spøgen, kan du være heldig, at det banker på døren og nogle mærkværdige personligheder med pibestemmer og masker kommer ind og forlanger at få et snapseglas med portvin og sugerør.  Og så bliver der ellers fortalt røverhistorier i stor stil til stor morskab for alle – gerne om aktuelle temaer på øen, som de maskeklædte parodierer over.

På Ærø går de voksne nemlig også masker, som det kaldes - en tradition, der efter sigende blev ført til øen for omkring 150 år siden af en skræddersvend fra Bregninge, som hentede ideen på Als. Da gamle Maren i Leby skyldte ham penge, forklædte han sig og havde nær skræmt livet af hende, da hun troede, at det var fanden selv!

Som noget særligt på øen går de masker til Hellig Tre Konger i Bregninge og Søby, og i Bregninge Kirke har man de sidste mange år holdt maskegudstjeneste i den forbindelse – en helt særlig – og lidt mystisk – oplevelse!