©  Foto:

Voderup Klint

Tag en tur til Voderup Klint, hvis du er til geologi, gode udsigtspunkter, solnedgange og hyggelige naturoplevelser.

Voderup Klint ligger midt på Ærøs vestlige side og cirka 10 minutters gang fra gratisbussens stop ved landevejen.

Her venter dig et kæmpemæssigt naturområde med havudsigt så langt øjet rækker. Området er præget af den sidste istid, som skete for mere end 11.000 år siden. I den forbindelse gled store landskabsblokke ned langs klinten, så de nu ligner store trappetrin. Lokale kilder fortæller, at et af de store skred skete så sent som i 1834. I dag er der dog ikke nogen fare for skred.

Vær obs på, at terrænet ved Voderup Klint er meget kuperet og ufremkommeligt, hvis du sidder i kørestol eller er meget dårligt gående. Uanset er udsigten fra klintens parkeringsplads og øverste niveau dog også værd at køre for.

Det skal du lave ved Voderup Klint

  • Gå en tur langs klintens trappetrin og nyd udsigten og dyrelivet.
  • Tag trappen ned mod stranden og led efter sten med huller, som Ærøs vestlige kyster er særligt kendt for.
  • Book naturvejleder Nils Ørum og få en spændende tur rundt på klinten.
  • Gå på opdagelse via klintens mange stier og se, hvor de fører dig hen.
  • Medbring picnickurv og tæppe og nyd frokosten eller eftermiddagskaffen i de grønne områder.
  • Nyd en fantastisk, farverig og romantisk solnedgang - uanset årstid.

Geologiske perspektiver ved Voderup Klint

Det særlige landskab ved Voderup Klint er skabt ved, at nedsivende regnvand møder fede, vandstandsende lerlag fra bl.a. Eem-mellemistiden på sin vej ned gennem jordlagene.

Vandet og det fede ler danner en slags glidebane, som får de overliggende tunge jordlag til at skride ud som store blokke langs kurveformede glideflader, såkaldte rotationsskred. Det er disse skredterrasser, som minder om kæmpemæssige trappetrin.

Jordlagene ligger desuden ovenpå et gråt lerlag, som ses nederst i klinten ved stranden. Det lerlag er fyldt med snegle og muslingeskaller, som vidner om, at de er aflejret i et varmt hav for 115.000 - 130.000 år siden.

I klinten findes også meget hvidt sand, som er blevet finslebet af de kolde polarvinde under sidste istid.

Voderup Klint er blevet tildelt Det Brune Johanneskors og er dermed med i den eksklusive gruppe af nationale seværdigheder.

En del af Geopark Det Sydfynske Øhav

Voderup Klint er en del af Geopark Det Sydfynske Øhav, som er fortællingen om den dramatiske havstigning omkring Sydfyn og øerne i forlængelse af den sidste istid for over 11.000 år siden.

Havstigningen skabte Øhavets 55 øer og holme, og den særlige natur, som siden har været forudsætningen for hele områdets eksistens og udvikling samt de utallige muligheder for naturoplevelser og aktiviteter under åben himmel. Lær mere om geoparken på geoparkoehavet.dk.