skip_to_main_content
©  Foto:

Marstal

Marstal er Ærøs absolutte centrum for søfart og sejlads, og samtidig øens største by.

Marstal – havskum og skipperstemning.

Byen ligger på den yderste østside af Ærø i en naturlig havn beskyttet af tangen Erikshale og en omfattende stenmole opført i civil ulydighed af datidens søfolk som beskyttelse for byens flåde af træskibe.

I Starten af 1600-tallet var Marstal et større fiskerleje, men da Ærø blev delt mellem fire hertuger faldt området under Hertug Christian der satte godt gang i væksten af byen. Da handel på det tidspunkt kun måtte foregå gennem købstæder og Ærøskøbing var øens eneste, måtte man i Marstal gå ulovlige veje for at skabe vækst. Dette var utroligt lukrativt for Marstal og værfter åbnede på stribe for at imødekomme behovet for en national handelsflåde. Dermed var grundstenen lagt til det maritime kraftcenter, som senere blev – og stadig er - Marstals adelsmærke.

I Byen finder man bl.a. Navigationsskolen, som er en af landets største og har mere en 150 år på bagen, Marstal Værft, en række rederier, søassurancer og andre maritime virksomheder – og ikke mindst:  Marstal Søfartsmuseum: Denne perle af et museum er en velkurateret skatkiste af røverhistorier og sømandsskrøner, der behjertet, fortællelystent og loyalt fortæller og dokumenterer byens lange og spændende maritime historie. Marstal er iøvrigt Ærøs mest aktive by, med mange børnefamilier og unge studerende.